O přípravě na Jubileum 2025

04.06.2024

Arcibiskup Rino Fisichella, odpovědný za přípravu Jubilea 2025, z rozhovoru pro televizi EWTN

"Poutníci naděje" - to je motto Jubilejního roku. Mohl byste to trochu blíže vysvětlit?

Dvěma slovy lze vyjádřit věc, která je velmi důležitá pro všechny, nejen pro věřící: "poutníci" a "naděje". Měli bychom rozumět tomu, jak a kam jdeme, protože poutník ví, kam jde. Jinak to není pouť, je to něco jiného. Abyste byli poutníkem, měli byste jít a měli byste znát cíl své cesty. A pak naděje. Myslím, že úvaha o naději je velmi důležitá, protože existuje mnoho otázek, na které nejsme schopni odpovědět, pokud nemáme naději. Výzvou pro mě dnes je mluvit o víře, vysvětlovat její obsah, ale jazykem naděje.

Často jste říkal, že Jubileum je především duchovní událostí.

Jubileum je obrácení. Je třeba, abyste se obrátili, abyste uznali, že jste hříšníci a že máte možnost přiblížit se Bohu, být mu blíž, a pochopit, že Jeho láska je tak velká, že dokáže zapomenout na všechno z vašeho předchozího života.

Jaké jsou vaše osobní cíle spojené s Jubileem?

Nezávisle na mých přáních si myslím, že Jubileum má za cíl předat zkušenost s Božím milosrdenstvím a láskou. Doufám, že všichni poutníci, kteří přijedou do Říma nebo budou slavit Svatý rok ve svých místních církvích, získají to nejdůležitější, že Bůh je miluje. Protože to je jádro evangelia.

Evangelium není kniha, evangelium je osoba Ježíše Krista, která vám zjevuje Boží lásku. Nic jiného. Jubileum je mimořádný okamžik, protože ho máme každých 25 let a mělo by být schopno nás vyzvat, abychom stále více chápali, že jsme v přítomnosti Boha, který nás miluje a nikdy nás neopouští, i ve chvílích, kdy trpíme, nebo nám něco chybí, nebo když se cítíme sami. Bůh nás nikdy, nikdy neopouští.

Celý rozhovor zde